Poldermolen Oudegein

poldermolen oudegeinPoldermolen Oudegein is de oudste poldermolen van de provincie Utrecht. De molen dateert uit 1666/1667. Hoewel de poldermolen nu in het Natuurkwartier Nieuwegein staat, stond hij oorspronkelijk ongeveer 800 meter verder naar het noorden. Daar heeft de molen bijna drie eeuwen lang de polder Oudegein drooggemalen. Tot 1945 dreef de wind het scheprad aan. Na 1945 gebeurde dat door elektriciteit. Toen in 1955 een gemaal de taak van de molen overnam, sloeg het verval toe. In 2003 verhuisde de ondertoren naar het Natuurkwartier. Drie jaar later werd een nieuw bovenhuis met wieken geplaatst. Nu valt hier volop van dit historische bouwwerk te genieten, vooral wanneer de molen draait. In 2015 gaf schilder John van Schaik de molen zijn oorspronkelijke kleuren terug. 

poldermolen oudegeinWipmolen

Poldermolen Oudegein behoort tot het type ‘wipmolen'. De eerste wipmolens werden in de 15e eeuw gebouwd. Eeuwenlang zorgden zij voor het droogmalen van de drassige Nederlandse polders. Zonder poldermolens was landbouw in die tijd niet mogelijk geweest. Een wipmolen herken je aan de piramidevormige ondertoren en het rechthoekige bovenhuis. De ondertoren van de Poldermolen Oudegein dateert nog uit 1666/1667, het bovenhuis is naar oude bestekken nieuw gemaakt.

Hoe gaat de molen?

Bij een wipmolen kan het gehele bovenhuis op de windrichting worden gedraaid (kruien). Dat gebeurt door een ijzeren ketting om de as van het rood-witte kruiwiel te winden: een zware klus! De wieken zetten de bovenas in beweging. Deze geeft zijn draaibeweging door aan de koningsspil, die van het bovenhuis doorloopt naar de ondertoren. De koningsspil stuurt het scheprad aan. Deze ‘wipt' het water vanuit de polder in de hoger gelegen boezem. De naam wipmolen komt waarschijnlijk van deze manier van bemalen, maar kan ook duiden op de beweging van het bovenhuis als de molen draait bij stevige wind.

Poldermolen Oudegein door de eeuwen heen
JaarOmschrijving 
1666/67 Bouwjaar 
1945 Overschakeling aandrijving scheprad van wind op elektriciteit 
1955 Vervanging door gemaal
1955-1982 Molen valt stil en raakt ondanks restauraties in slechte staat
1988 Bouw wijk Merwestein neemt laatste wind voor molen weg
2003 Verhuizing historische ondertoren naar Natuurkwartier
2006 Plaatsing nieuw bovenhuis met wieken
2011 Nieuwe inrichting molenterrein

Poldermolen Oudegein wordt beheerd door Stichting Utrechts Landschap.

Meer informatie

www.poldermolenoudegein.nl

www.utrechtslandschap.nl

Komende activiteiten

Alle activiteiten

Pagina opties

Kruimelpad

Op hierarchische volgorde, het laatste element is de huidige pagina

Onderdelen van het Natuurkwartier