Coronamaatregelen in het Natuurkwartier

Bijgewerkt 5 oktober 2020

Sinds de intrede van het coronavirus is het de laatste weken duidelijk merkbaar dat er om ons heen steeds meer versoepeld kan worden. Zo ook in het Natuurkwartier, waar sinds halverwege juni weer genoten kan worden van de boerderijdieren en stadse natuur. Dit allemaal natuurlijk op gepaste afstand en met een aantal beperkende maatregelen.

We zijn dan ook als Natuurkwartier ontzettend blij dat we weer bezoekers mogen ontvangen en dat zij gebruik kunnen maken van onze buiten voorzieningen als het blotevoetenpad en de natuurspeeltuin. Maar nog altijd gelden er beperkende maatregelen die de openstelling van het gebied mogelijk maken en ieders verblijf aangenaam moet laten verlopen. 

De volgende voorzorgsmaatregelen zijn op dit moment van kracht in het Natuurkwartier:

  1. Keer terug naar huis bij verkoudheid of griepverschijnselen.
  2. Was voor en na afloop van je bezoek je handen.
  3. Houd altijd 1,5 meter afstand en vermijd grote groepen.
  4. Houd je aan de gemarkeerde looproutes; volg de aangegeven richting en houd rechts aan.
  5. Gebruik toiletten is weer mogelijk, overige voorzieningen in de gebouwen blijven gesloten.
  6. Voor toegang tot de kinderboerderij gelden er aanvullende maatregelen. Volg de voorschriften (vermeld op de borden in het gebied) om ieders verblijf aangenaam te laten verlopen.
  7. Kom lopend of op de fiets naar het Natuurkwartier. Fietsen parkeren buiten de hekken. Auto’s parkeren op parkeerplaats bij Parkhout 2.
  8. Gebruik de hoofdingang (Geinoord 9); de overige in- en uitgangen zijn op dit moment gesloten om de bezoekersstroom in goede banen te leiden.

We verzoeken iedereen dan ook boven alles voldoende afstand (minimaal 1,5 meter) te houden en de bovenstaande voorzorgsmaatregelen te respecteren om de gezondheid van medewerkers, vrijwilligers, dieren en andere bezoekers in het gebied te waarborgen.

Museum Warsenhoeck grenst aan de kinderboerderij IJsselstee in het Natuurkwartier; de toegangsregeling per 1 augustus jl. is komen te vervallen.

Poldermolen Oudegein draaide gedurende de lockdown met regelmaat en blijft dit zoals gebruikelijk doen op de woensdag- en zondagmiddag. De binnenruimte van de molen is weer geopend voor een klein gezelschap.

Ook op de kinderboerderij zijn bezoekers van harte welkom. Maar ‘helemaal gewoon’ is een bezoek nog niet. In lijn met het advies van de Veiligheidsregio Utrecht gelden er voor een bezoek aan Kinderboerderij IJsselstee voorlopig nog een aantal beperkende maatregelen. Een belangrijke beperking is het aantal bezoekers en de aangepaste openingstijden; op dit moment zijn er maximaal 75 bezoekers op de kinderboerderij tegelijkertijd welkom. Ook zijn tijdelijk de openingstijden aangepast, de kinderboerderij is open voor publiek op dinsdag – zondag van 12:00 uur tot 17:00 uur.

Voor het bezoek aan de kinderboerderij is er een toegangsregeling om de situatie op de boerderij aangenaam en overzichtelijk te houden. Vergelijkbaar als met een winkelwagentjessysteem in de supermarkt, wordt hier gewerkt met ‘oorlabels’. De instructies hiervoor worden vermeld op de borden bij de hoofdingang van het Natuurkwartier en de toegang naar de kinderboerderij.

Verder zijn er ook aangepaste hygiënemaatregelen: het wordt aangeraden om direct contact met dieren zo veel mogelijk te vermijden. Speeltoestellen worden daarbij regelmatig ontsmet door medewerkers. En het wordt gewaardeerd als bezoekers zelf zorg dragen voor extra hygiëne; op het erf zijn dan ook meerdere desinfectiepunten aanwezig. En als laatste is er het vriendelijke verzoek om een bezoek aan de kinderboerderij te beperken tot maximaal één uur. Zodoende blijft er omloop in de bezoekers en kunnen er meerdere bezoekers -ondanks de beperkte openingstijden- genieten op de kinderboerderij. 

Als de ontwikkelingen de komende maanden het toelaten dan volgen er nieuwe versoepelingen in Nederland. Per keer zullen de versoepelingen -in overleg met de gemeente- tegen het licht worden gehouden én waar mogelijk ook toegepast in het Natuurkwartier. Bij toekomstige versoepelingen communiceren we dit op onze site en sociale kanalen.

Buitenruimte Natuurkwartier
di - zo 10:00 – 17:00 uur*
(Het Milieu Educatie Centrum blijft voor activiteiten gesloten; toilet is toegankelijk)

Kinderboerderij IJsselstee
di - zo 12:00 – 17:00 uur*
(Stallen en sanitair blijven vooralsnog gesloten voor publiek; toiletten zijn toegankelijk)

Museum Warsenhoeck
wo, za & zo 14:00 – 17:00 uur

Poldermolen Oudegein
wo & zo 12:00 – 17:00 uur
(Binnenruimte Poldermolen beperkt toegankelijk)

*Buitenruimte Natuurkwartier en kinderboerderij in de schoolvakantie ook op maandag geopend.