Repaircafe viert 1e lustrum

Datum: zaterdag 7 april 2018

Repaircafe Nieuwegein heeft haar 1e lustrum feestelijk gevierd in het Milieu Educatie Centrum.

Wethouder Peter Snoeren en burgemeester Frans Backhuizen kwamen het Repaircafe feliciteren met een toespraak en de overhandiging van een check voor het maken van duurzame tasjes en bloembollen. 

Al vijf jaar, op de eerste zaterdagmiddag van de maand, behalve in juli en augustus, kun je bij het Repaircafe terecht voor allerhande reparaties.

Hoe het begon
Eind september 2012 werd Repair Café Nieuwegein in het leven geroepen door Hannie Sipman en Peer van Halderen. Al snel sloten meer enthousiaste Nieuwegeiners zich aan. Het MEC bood gratis ruimte voor het maandelijkse Repair Café en ondersteunde bij de PR. Een aantal sponsors voorzag het Repair Café van gereedschap en hielp bij het ontwerp van folders en spandoeken. En de gemeente Nieuwegein bood financiële opstarthulp en ondersteunde met raad en daad.

Groot succes
Het eerste Repair Café van Nieuwegein op 6 april 2013 was een groot succes! Meer dan veertig klanten repareerden samen met deskundige reparatievrijwilligers fietsen, kleding en apparaten. Om 16.00 uur, ruim voor sluitingstijd, werden er geen nieuwe klussen meer aangenomen omdat de wachtkamer nog bomvol zat.

78% geslaagd
Oktober vorig jaar vierde Repair Café Nieuwegein de 1.500ste geslaagde reparatie. Daarmee heeft het haar steentje bijgedragen aan het verkleinen van de afvalberg. Steeds meer mensen realiseren zich dat ze spullen niet meteen weg hoeven te gooien omdat ze nog te repareren zijn. Uit de Reparatiemonitor, een onderzoek van Stichting Repair Café en Natuur & Milieu, blijkt dat 65% van de producten die in Repair Cafés worden aangeboden, met succes zijn gerepareerd. In Nieuwegein is dat percentage zelfs 78%.

Op naar een duurzame samenleving
De vrijwilligers van Repair Café Nieuwegein zijn blij dat ze bijdragen aan een duurzamere samenleving. Met het maandelijkse café hopen ze meer mensen enthousiast te maken voor repareren zodat reparatiekennis behouden blijft.