Feest! Samen voor de moestuinlessen!

Datum:

Feest op OBS De Toonladder in Galecop!  Afgelopen woensdag 8 september oogstte de leerlingen van groep 5 met hulp van leerkrachten, ouders, vrijwilligers en wethouder Marieke Schouten de schoolmoestuin. Na een heel jaar werken in ‘hun’ moestuin was het tijd om alle groente uit de grond te halen. Wat volgde was een feest voor de zintuigen!

Plukken, voelen, ruiken en proeven.

De kinderen zijn duidelijk trots op hun oogst en ontdekken maar al te graag wat je er allemaal mee kunt doen. Zo vraagt de wethouder aan de kinderen wie er al heeft gegeten van de moestuin. Het is prachtig om te zien hoe in rap tempo ontzettend veel vingers de lucht in gaan.

Soms vinden ze het spannend om te proeven, vaak doen de meeste dat toch wel en blijkt het uiteindelijk heel lekker te zijn. Ieder kind ontdekt op eigen wijze de moestuin door te plukken, voelen, ruiken en proeven. Zo zijn er meisjes die helemaal opgaan in het maken van bloembommetjes. Het doel om meer buiten te zijn en natuur van dichtbij te ontdekken is hier zichtbaar geslaagd.

Enthousiasme en betrokkenheid de basis

Enthousiaste vrijwilligers Maaike, Marloes en Anita en betrokken docenten zijn de basis van dit project. In het voorjaar hebben zij samen en onder begeleiding van ‘moestuincoach’ Carin Laarman een plan gemaakt voor de moestuin. Biologische en educatieve tips en handvatten zijn met behulp van BuitenWijs lesproducten en Groen doet Nieuwegein Goed doekaarten in de moestuinlessen verwerkt. Aan deze lessen wordt de komende jaren een vervolg gegeven.

Blijven oogsten

Het moestuinfeest werd bekrachtigd met de onthulling van het moestuinschilderij door wethouder Marieke Schouten en schooldirecteur Leendert Jan Meijwaard; op het moestuinschilderij valt te lezen ‘Samen zetten we ons in voor moestuinlessen op Basisschool Toonladder Galecop’. De intentie is duidelijk: blijven oogsten!