Groenstrook ‘omgetoverd’ tot buurtpluktuin

Datum:

Niet ieder kind houd van spruitjes, maar jonge liefhebbers kunnen er uit de buurtpluktuin Erebloem straks ‘gewoon’ van smullen. Buurtbewoners gingen vorig jaar met het idee aan de slag om een stuk groen om te vormen naar pluk- en moestuin. Tijdens NLdoet startte de aanleg van de buurtpluktuin.

De pluktuin is een initiatief van buurtbewoners en veel buurtkinderen doen hieraan mee. Met de hulp van verschillende fondsen, de Gemeente Nieuwegein en een aannemer onderging de groenstrook, gelegen aan de Dotterbloemstraat/Ereprijs, een grote metamorfose. Tijdens het aanplanten van zelfgekweekte plantjes vertelt Fintan (5 jaar) trots: ‘Zelf heb ik spruitjes gezaaid en opgekweekt tot plantjes, die ga ik vandaag in de tuin planten’.  

De komende tijd zal er nog veel worden gewerkt aan de verdere inrichting van de pluktuin. Maar de veranderingen zijn nu al duidelijk zichtbaar voor iedereen.

Super leuke doekaarten

Ook Groen doet Nieuwegein Goed heeft de initiatiefnemers ondersteunt; zo ontvingen zij tips en handvatten voor het bedenken van een moestuinplan. Daarnaast is er voor de tuin een Buitenbalie kist met verschillende doekaarten voor in de moestuin. Kinderen kunnen hiermee superleuke activiteiten in de tuin of thuis meedoen. Kinderen in de buurt zijn bij de aanleg direct aan de slag gegaan en zijn begonnen met het planten van zelfgekweekte plantjes. Roselinde (8 jaar) hoopt op een zomer met tomaatjes en snackkomkommers, zij vertelt: “Het was super leuk om deze groenteplantjes te planten en ik hoop dat ze hier lekker groot gaan worden ”.

Kinderen en buurtbewoners kunnen  deze zomer de pluktuin zelf ontdekken wat er groeit en bloeit, en wat je hier allemaal mee kunt doen. Een heerlijke kruidenboter met bieslook maken, een soep van zelf geplukte groente en dat je als buurt hier samen heerlijk van kunt genieten.

Wil je het project blijven volgen kijk dan op www.erebloem.nl en www.facebook.com/pluktuinerebloem . Voor meer informatie over Groen doet Nieuwegein Goed kijk op www.natuurkwartier.nl/doekaarten.