Nieuwegein openluchtmuseum!

Datum:

Cadeau aan jarig Nieuwegein van Museumwerf Vreeswijk

Nieuwegein viert dit jaar haar gouden jubileum en roept zichzelf gedurende de junimaand uit tot Nieuwegein - 1 groot museum. Dit is de Nieuwegeinse musea natuurlijk uit het hart gegrepen. Maar voor Museumwerf Vreeswijk, Natuurkwartier Nieuwegein en Museum Warsenhoeck gaat dit niet ver genoeg. Zij roepen Nieuwegein uit tot 1 groot openluchtmuseum, niet voor één maand maar voor áltijd!

Geschiedenis

Voor een 50 jaar jonge vinex-gemeente lijkt deze uitroep misplaatst. Maar als je de geschiedenis bekijkt dan is dit zo gek nog niet. Het Nieuwegeinse gebied kent een rijk verleden dat minstens 6000 jaar teruggaat, getuige de vondst in 2017 van Neerlands oudste babygraf. Als we hink-stap-springen door de tijd komen we langs de plaatsen waaruit Nieuwegein is ontstaan. Het oude schippersdorp Vreeswijk was in de 7e eeuw n.C. al bekend als Friese handelsnederzetting Fresionouuic, dat Friezenwijk betekent. Van Jutphaas, onder de naam Judefax, was later sprake. De naam Jutphaas, in het Oud-Germaans Jut (veel) fasha (taai gras), is typerend voor dit voormalige boerendorp waarvan o.a. nog mooie oude boerderijen zijn overgebleven. Van het stadje ’t Geyn waarnaar Nieuwegein is vernoemd, weten we dat het langs de Doorslag lag, het kanaal tussen de Vaartse Rijn en de Hollandse IJssel. Van ’t Geyn bleven slechts enkele huisjes over.

Gratis rondvaarten

Het Nieuwegeinse grondgebied kende diverse waterwegen die belangrijk waren voor de ontwikkeling van de oude kernen. Openluchtmuseum Nieuwegein kan daarom het beste vanaf het water worden verkend. En daar heeft Museumwerf Vreeswijk wat op gevonden.Op het moment van schrijven staat op het werfterrein een lief scheepje op de bokken. Het is de Hoop en Vertrouwen, een kagenaar uit 1930 dat ooit dienstdeed als baggerschuitje in het Groene Hart. Het schip wordt ingericht voor geheel andere lading: passagiers! Als bijdrage aan het jubileumfeest stelt de Museumwerf in juni gratis rondvaarten-met-gids ter beschikking. Voor zover coronamaatregelen het toelaten, wordt er gevaren met groepen van maximaal 12 passagiers. 

De gratis boottochten beginnen zaterdag 12 juni. 

Op woensdagen en zondagen:

  • 13:00 uur afvaart vanaf Museumwerf naar Natuurkwartier.
  • Vanaf Theehuys Museumwerf Vreeswijk via Vaartse Rijn – Merwedekanaal – Doorslag naar Natuurkwartier.
  • (Museum Warsenhoeck, Poldermolen oude Gein, Kinderboerderij IJsselstee en Milieu Educatie Centrum). Verblijf bij het Natuurkwartier is 1 uur!
  • Retour Natuurkwartier – Museumwerf Vreeswijk: 15:00 uur

Maximaal 12 personen per afvaart. VOL = VOL
Let op, wees op tijd want het schip vertrekt op bovenstaande tijden!
Het Theehuys is open vanaf 12:00 uur tot 14:00 uur.
Bij gebruik consumptie, alleen pin betaling mogelijk.

Op zaterdagen

  • Afvaart 10:00 – 12:00 – 14:00 uur
  • Vaartochten naar de oude kern Vreeswijk. Ontdek de historie van Nieuwegein.
  • Afvaart Theehuys Museumwerf Vreeswijk.
  • Deze vaartocht duurt ca 1 uur.

Maximaal 12 personen per afvaart. VOL = VOL
Het Theehuys is open vanaf 09:30 uur tot 15:30 uur.
Bij gebruik consumptie, alleen pin betaling mogelijk.

Op andere dagen een gratis tocht?

Wilt u in juni en juli nog gebruik maken van een gratis tocht met een groep buiten deze dagen? Neem dan contact met ons op via havenmeester@museumwerf.nl en geef dan ook uw telefoonnummer op.

Vorstelijke verbinding

Wat Museumwerf Vreeswijk, Museum Warsenhoeck en het Natuurkwartier betreft, blijft Nieuwegein 1 groot openluchtmuseum. In april start de Museumwerf met de groepsrondvaarten-op-aanvraag waarmee u vorstelijk reist door de tijd. De tarieven worden binnenkort bekendgemaakt.

De Hoop en Vertrouwen en het Romeinse schip Fiducia vormen tevens een vaste verbinding tussen genoemde musea die vooral ook interessant zijn voor Nieuwegeiners.