Natuurkwartiertjes voor thuis

In tijden van corona is het fijn dat je naast je bezigheden ook je beweging en frisse lucht pakt of even je zinnen verzet met iets leuks.

Hoe tof is het als je dit allemaal combineert met de natuur in je directe omgeving. Met leuke doe-opdrachten ‘Natuurkwartiertje voor thuis’ bieden we je graag inspiratie om op een speelse ontdekkingen te doen op gebied van water, lucht, groen, voedsel, energie en afval.

Bekijk hieronder de doe-opdrachten die we de afgelopen weken hebben gedeeld.


 

Lekker ruiken uit eigen tuin!

Parfum kun je in de winkel kopen, maar zelf maken is veel leuker! 

Ga op zoek naar bloemetjes, plantjes en kruiden die jij lekker vindt ruiken. Vul dit aan met water en bijvoorbeeld wat etherische olie. Vervolgens giet je alles in een parfumfles (als je die hebt kan je ook kijken naar doorzichtige plantenspuit) en voorzie de fles van een mooi etiket.


 

Lievelingsmagneetjes maken

De keuken kan als je snel opfleuren met deze magneetjes gemaakt van waxinekaarsjes. Ook als zelfgemaakte cadeautjes is het hét ontzettend leuk om te geven! 


 

Wondergieter

Droog weer is in principe fijn voor ons mensen maar voor de planten in onze omgeving een stuk minder minder. Gelukkig ben jij er om een plens water te geven aan de planten.

Maar doet dat dan wel met een zelfgemaakte wondergieter; deze kan je al heel eenvoudig knutselen uit restafval dat je thuis hebt liggen.

Bekijk hieronder hoe je deze wonderlijke gieter kunt maken


 

Superspeurders

Nu het rustiger is op straat komt de (stadse) natuur meer en meer in beweging. Geef je oren, ogen en neus goed de kost en ontdek wat jij allemaal kan waarnemen op een speurtocht door je tuin, straat of parkje om de hoek.

Om je op weg te helpen kan je hier een natuur-bingokaart (van De Speurzoekers) downloaden; zo kan je direct op ontdekkingsreis!


 

Heksensoep

Heb jij wel eens een lekkere soep gebrouwen? Je tuin of straat staat vol ingredienten voor een gek brouwsel!


 

Een hotel voor zoemende vrienden

Gezoem van bijen is een heerlijk geluid, maar helaas horen we het steeds minder om ons heen. Het gaat dan ook niet zo goed met de (wilde) bijen!

Ze kunnen dan ook alle hulp van ons goed gebruiken, dit Natuurkwartiertje voor thuis staat daarom in het teken van het bijenvolk. 

 


 

Maak een fraaie voorjaarstak!

Vogels beginnen overal te fluiten en voorzichtig zien we knopjes aan de bomen verschijnen. Lente is duidelijk in het land. Het het ideale moment om een voorjaarstak te maken!

 


 

Maak een natuurschilderij!

Lekker naar buiten om je eigen kunstwerk te maken in en met de natuur. 


 

Kleuren dobbelen

Wat als de zon volop schijnt, wat zou je dan kunnen doen in je eigen tuin?

De natuur zit vol met mooie kleuren, maar misschien vind je deze kleuren ook wel in je eigen tuin. Maak een dobbelsteen met allerlei kleuren en kijk goed waar je deze kleuren in je tuin kunt vinden. Heb je geen tuin? Dan kun je dit ook binnen doen. Door te dobbelen en in huis goed te kijken waar je de kleur kunt vinden.