Planten op het eetbaar landschap - De herfstolijfwilg

Het eetbaar landschap in aangeplant en moet nu vooral groeien. We moeten dus nog even geduld hebben voordat we kunnen gaan oogsten. Niet getreurd, de komende maanden stellen we je voor aan de verschillende planten op eetbaar landschap. Vandaag in de kijker: De herfstolijfwilg!

Heb je ooit gehoord van de herfstolijfwilg? Het is eigenlijk geen echte olijfboom, maar het lijkt er wel een beetje op. De naam komt eigenlijk van de bladeren. Ze lijken op die van een echte olijfboom, vooral als je naar de onderkant kijkt, die zilverkleurig is. En dat is waarom het deze leuke naam heeft gekregen.

De herfst olijf wilg heeft bladeren die eruitzien als echte olijfbladeren, maar dan met een zilverkleurige onderkant. In de lente groeien er kleine, geurende bloemen aan, en later in de zomer komen er rode besjes aan die vogels lekker vinden.

Niet alleen ziet de herfst olijf wilg er mooi uit, hij helpt ook de natuur! Vogels zijn dol op de besjes en vinden de struik fijn om in te wonen en te schuilen.

De besjes van de olijfboom kun je eten. Ze smaken niet precies zoals echte olijven, maar ze zijn wel een beetje zuur. Je kunt ze vers eten of gebruiken om jam of sap van te maken.

Helaas is de boom op het Natuurkwartier nog behoorlijk klein. Hij moet dus nog even groeien voordat we er van kunnen oogsten. Misschien zelfs nog een paar jaar. Dus nog een hoop geduld en dan kun je onder begeleiding komen proeven!