Exposities

In Museum Warsenhoeck worden door de Historische Kring Nieuwegein exposities en tentoonstellingen samengesteld over cultuurhistorische erfgoed in en om Nieuwegein. Deze exposities zijn te bezichtigen gedurende de openingstijden van het museum op woensdag, zaterdag en zondag. In de periode van 1 maart t/m 31 oktober  van 14.00 - 17.00 uur. In de periode van 1 november tot 1 maart geopend op van 14.00 - 16.00 uur. 

Expositie 'Modellen'

Momenteel is in Museum Warsenhoeck een expositie te bezichtigen over allerlei soorten ‘Modellen’. Er zijn modeltreinen, flessenscheepjes, poppenhuizen, een schildersmodel, een fotomodel, en zo meer. Ook een oude speeldoos behoort bij deze expositie. Een gedeelte van Circus Krone is op schaal nagebouwd. Wat u misschien niet verwacht, maar wat toch interessant is, zijn een model van een dieselmotor en van een Wankelmotor (beide voor instructiedoeleinden). We verklappen niet alles wat er te zien zal zijn. Bent u nieuwsgierig geworden, kom dan naar het museum en overtuig u van de brede betekenis van modellen.

Volgens de Van Dale kan het woord ‘model’ heel diverse betekenissen hebben. Zoals een nabootsing op kleine schaal, een vaststaande vorm, een voorgeschreven structuur, het menselijk voorbeeld waarnaar een kunstenaar een schilderij of beeld maakt. Het heeft ook betrekking op levende personen en hun rol: modelpersoon, modelouders, modelleerling. Een aantal van deze voorbeelden zijn in het museum samengebracht tot een afwisselende expositie.

Expositie 'Landschap in beweging'

Op de kunstzolder toont Museum Warsenhoeck momenteel werk van Christine Boer. Zij studeerde in 2000 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in autonoom beeldende kunst. Haar specialisatie is grafiek.

Het werk van Christine Boer gaat over landschap in beweging. De inwerking van water op land, de invloed van weer, wind en seizoenen, de cyclus van geboorte, groei, voortplanting en dood, de verschillen van dag en nacht, het menselijk ingrijpen in het landschap, de klimaatverandering – het landschap is niet statisch; het beweegt en verandert. Zij geeft daaraan vorm door haar getekende, geprinte en geëtste papieren landschappen te versnijden en in reliëfs door elkaar heen te werken. Zo ontstaat, op grond van een geheel eigen techniek, een nieuw, meer abstract beeld, waarin veranderingen zichtbaar worden en de landschappelijkheid toch herkenbaar blijft. Bij kunstenaarsgenootschap Kunstliefde in Utrecht ontving Christine Boer voor een van deze werken de Boelaardprijs.

Openingstijden

Het Museum Warsenhoeck is geopend op:

  • Woensdag: 14.00-17.00 uur
  • Zaterdag: 14.00-17.00 uur
  • Zondag: 14.00-17.00 uur