Russische vierteenschildpad

De vierteenlandschildpad is een schildpad uit de familie van de landschildpadden en wordt ook wel Russische vierteenlandschildpad genoemd. De vierteenschildpad is een mooie, kleine en veel gehouden landschildpad. De soort komt uit Zuidwest-Azië en is daar actief van april tot september. In zeer droge gebieden houden ze een zomerrust

De vierteenlandschildpad leeft in warme streken in droge omgevingen in zuidoostelijk Azië. De schildpad komt voor in de landen Afghanistan, Azerbeidzjan, China, Iran, Kazachstan, Kirgizië, Oezbekistan, Pakistan, Rusland, Tadzjikistan en Turkmenistan. 

De gemiddelde schildlengte is ongeveer 15 tot 20 centimeter lang, maximaal 22 centimeter. De schildpad heeft een bol schild met een donkerbruine tot zwarte kleur. De schildplaten zijn regelmatig en zeshoekig, de randen ertussen zijn geelbruin en maken dat de schildplaten goed te onderscheiden zijn. Ook het plastron is zeer donkerbruin tot zwart met een gele lijnentekening die de randen van de buikplaten volgen. De schildpad draagt slechts vier nagels aan iedere poot, in tegenstelling tot alle andere landschildpadden.