Van KERK tot ZERK tentoonstelling

In deze nieuwe tijdelijke expositie wordt niet alleen historisch religieus erfgoed van de kerken van Vreeswijk, Jutphaas en ’t Gein getoond. Het erfgoed wordt gecombineerd met voorwerpen van Nieuwegeiners thuis. Voorwerpen waarmee de verbinding tussen het gezinsleven van mensen en hun kerk zichtbaar wordt.  Die voorwerpen gaan heel vaak over huwelijk, geboorte en dood. Bij die gebeurtenissen kwamen vroeger en ook nu nog natuurlijk, kerk en gezin dicht bij elkaar.

Kerkhoven en begraafplaatsen.
Nieuwegein heeft het oudste kerkhof van de provincie, het Kerkveld. Het was het hartje van het middeleeuwse Jutphaas. In Vreeswijk was de begraafplaats aan de Gildenborglaan al zeker al vanaf de vijftiende eeuw het centrum voor kerk en kerkhof, dus voor trouwen, dopen en begraven. De twee katholieke kerkhoven zijn van veel later, van het eind van de 19e eeuw.

Luchtfoto’s van de begraafplaatsen laten zien waar ze liggen en ook de hedendaagse begraafplaats Noorderveld met het crematorium komt daarbij in beeld. 

Geloof thuis
Niet alleen van hun trouwen en dopen bewaren mensen hun kerkelijke herinneringen, voorwerpen en documenten. Een trouwbijbel is daarvan een markant voorbeeld. Met name bij katholieken zijn er nog meer kerkelijke feesten waarvan voorwerpen en herinneringen lang worden bewaard. Een doopjurk van 100-jaar oud, bidprentjes en gedachtenisprentjes, herinneringen aan de Eerste Communie en de Hernieuwing van de Doopbeloften. Binnen de protestantse kerken zijn er herinneringen aan de Belijdenis, meestal in de vorm van een Bijbel. De grote familiebijbel is natuurlijk heel bijzonder, zeker als er een familiestamboom in staat.

Kerken
Elk van de kerken in het oude Vreeswijk en het oude Jutphaas is in de laatste vijftig jaar gerestaureerd en tegenwoordig Rijksmonument. Vanuit elke kerk is een bijdrage geleverd aan deze expositie door een of meer markante voorwerpen uit het rijke kunstbezit uit te lenen. Ook wat niet direct zichtbaar is maar wel hoorbaar bij een viering komt aan de orde in deze expositie. Van alle orgels is een korte geluidsopname te horen; ook de orgels van de kerken zijn immers belangrijk cultureel erfgoed.