Eetbaar landschap aangeplant

De afgelopen tijd is er veel gebeurd op het eetbaar landschap. Nadat de varkens en schapen klaar waren met hun werk zijn de laatste grote wortels en planten verwijderd. Er is een nieuw pad aangelegd zodat iedereen het eetbaar landschap kan bezoeken. En niet heel onbelangrijk, de planten zijn gepland!

Om 8 uur 's ochtends was onze parkbeheerder Marieke al in de weer. Samen met collega's van de groenploeg en Hendrik van Reinaerde hebben ze gezorgd dat alles klaar stond om geplant te worden. Om 09.30 verzamelden de vrijwilligers zich in het MEC en na een dankwoord van de wethouder ging om 10.00 uur de eerste schep in de grond. 

Het ontwerp voor het eetbaar landschap is een cadeau van de groene koepel. Zij mochten daarom met de gouden schep aan de slag. Niet alleen de groene koepel heeft een bijdrage geleverd aan het eetbaar landschap, ook onze andere partners waren aanwezig. Vrijwilligers van het IVN, Samen Duurzaam Nieuwegein, Reinaerde, Museum Warsenhoeck en een van onze molenaars hebben allemaal geholpen met het aanplanten van het eetbaar landschap. 

Het was niet een heel makkelijke klus want het voedselbos is geplant in kleigrond. Dat is voor planten een hele fijne grond om in te groeien maar voor mensen minder fijn om in te planten. Door de vele regen de afgelopen weken was de grond erg nat en was het best lastig om gaten te graven. Gelukkig waren er laarzen, spades en handschoenen om het werk wat makkelijker te maken. 

Het eetbaar landschap is aangelegd in de herfst omdat de planten dan in rust zijn. Zo krijgen ze alle tijd om aan hun nieuwe plek te wennen voordat ze weer energie nodig hebben om te groeien. Voorlopig laten we het eetbaar landschap dus nog met rust. Pas in het najaar van 2024 zullen er activiteiten plaats gaan vinden. 

Ondanks dan we dus nog even moeten wachten, valt er nog steeds een hoop te vertellen over het eetbaar landschap. Er staan namelijk heel veel verschillende interessante planten in waar de komende blogs aandacht aan zullen besteden. Wist jij bijvoorbeeld al dat er een uiensoepboom bestaat?