Samen met de ‘rekenjuf’ lekker naar buiten

Datum:

De hele dag binnen les krijgen. Dat is bijna op elke school nog steeds de realiteit. En dat terwijl buiten zijn ontzettend goed, gezond, leuk en leerzaam is. Met dit in gedachte ontwikkelden Buiten Speel Opvang Wijs! en het Milieu Educatie Centrum Natuurkwartier in Nieuwegein een methode voor basisscholen waarmee zij aan de slag kunnen met buitenonderwijs.

Waar moet je als basisschool beginnen? Hoe start je met het geven van buitenonderwijs? Daar geeft de nieuwe buitenlesmethode ‘Van een binnenles naar een buitenles’ antwoord op. De methode in de vorm van een e-book bevat praktische tips om te starten met het geven van les in de buitenlucht. Ook zijn ter inspiratie actieve rekenlessen ontwikkeld voor groep 3 tot en met 8. Een compleet educatiepakket dat vanuit Groen doet Nieuwegein Goed (gemeente Nieuwegein en subsidie provincie Utrecht) en door BSO Wijs! in samenwerking met het Milieu Educatie Centrum is ontwikkeld.

Wethouder Marieke Schouten (Duurzaamheid) reikte op de landelijke buitenlesdag aan meester Gerard van de Mauritsschool de buitenlesmethode uit. Marieke Schouten: ,,Ik vind het belangrijk dat kinderen meer buiten spelen en leren. Met een reken- of taalles buiten komen ze in contact met groen in hun eigen schoolomgeving en leren zij wat de seizoenen allemaal te bieden hebben.”

Een aantal andere basisscholen in Nieuwegein heeft met deze nieuwe buitenlesmethode ook al kennisgemaakt. Een specialist van BSO Wijs verzorgt hiervoor begeleiding op maat. Sandra Hofhuis, eigenaar BSO Wijs: ,,Het is onze missie om kinderen meer buiten te laten spelen en leren. Onze kennis delen we dan ook graag met het onderwijs. Vooral omdat we merken dat veel scholen het spannend vinden om hiermee te starten”.

 

Foto's gemaakt door Fototeam KenM. Klik op de foto om de foto op ware grootte te zien.

Buitenlesproducten

De buitenlesmethode en de voorbeeldlessen zijn gratis beschikbaar voor basisscholen en zijn te vinden op deze website en opde website www.bsowijs.nl.

Scholen die ook de overstap willen maken naar buitenonderwijs en graag begeleiding willen, kunnen contact opnemen met BSO Wijs! Via info@bsowijs.nl.

Aanvullende informatie

Over het Milieu Educatie Centrum (Natuurkwartier Nieuwegein)

De buitenlessen zijn mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage vanuit Groen doet Goed die door de Provincie Utrecht wordt verstrekt. Groen doet Nieuwegein goed inspireert kinderen om samen iets in, voor en met de natuur te doen, dichtbij huis, in de buurt, of stad. Met de doekaarten op www.natuurkwartier.nl/doekaarten kunnen zij met praktische natuuropdrachten van alles ontdekken en beleven. Dit kan ook op het prachtige Natuurkwartier, een unieke groene plek in Nieuwegein. Wil je het Natuurkwartier met je groep bezoeken stuur dan een mailtje naar: natuurkwartier@nieuwegein.nl of kijk op www.natuurkwartier.nl/groepsbezoek.

Over BSO WIJS!

BSO Wijs! is een BuitenSpeelOpvang opgericht in 2011, waar kinderen het héle jaar door mogen buitenspelen. Avontuurlijk buitenspelen met grote groepen is hun specialiteit. De BSO heeft 7 locaties verspreid in de Provincie Utrecht. Naast opvang, bieden zij ook begeleiding aan basisscholen en het MBO in het geven van buiten onderwijs. BSO Wijs! heeft een leeraanbod ontwikkeld voor pedagogisch medewerkers, om kennis te maken met deze opvangsoort en praktische tools in handen te krijgen om buiten met grote groepen kinderen te werken. Zie www.bsowijs.nl.