Planten op het eetbaar landschap - De uiensoepboom

Het eetbaar landschap in aangeplant en moet nu vooral groeien. We moeten dus nog even geduld hebben voordat we kunnen gaan oogsten. Niet getreurd, de komende maanden stellen we je voor aan de verschillende planten op eetbaar landschap. Vandaag in de kijker: De uiensoepboom

De bomen op een eetbaar landschap zorgen natuurlijk voor voedsel. Aan de meeste bomen groeit fruit, zoals appels of peren, of ze zorgen voor noten. Aan de uiensoepboom groeit geen uiensoep, maar ook geen fruit of noten. Het bijzondere aan een uiensoep boom is dat je namelijk het blad van de boom kunt eten. Dus deze boom zorgt voor groente!

De naam uiensoep boom klinkt natuurlijk een beetje gek. De boom wordt soms ook de maggiboom genoemd. Dat komt omdat het blad van de boom een beetje pittige en hartige smaak heeft. Zoals uiensoep! Het blad wordt dan ook gebruikt om soep of bouillon van te maken. Of je gebruikt het in een salade. Niet alleen het blad kan gebruikt worden, ook het hout wordt soms gebruikt als wierook. Het hout ruikt net zoals het blad een beetje naar uien.

De uiensoepboom komt van oorsprong uit China en dat kun zien aan zijn echte naam, Toona sinesis oftewel Chinese Toonboom. In China is het blad een echte lekkernij. Daar wordt het blad gebruikt in hele dure en chique restaurant en worden de toppen in het voorjaar voor veel geld verkocht.

Nu zijn de boompjes op het Natuurkwartier nog behoorlijk klein. Ze moeten dus nog even groeien voordat we er van kunnen oogsten. Dus nog eventjes geduld en dan kun je de blaadjes onder begeleiding komen proeven!