Planten op het eetbaar landschap - De honingbes

Het eetbaar landschap in aangeplant en moet nu vooral groeien. We moeten dus nog even geduld hebben voordat we kunnen gaan oogsten. Niet getreurd, de komende maanden stellen we je voor aan de verschillende planten op eetbaar landschap. Vandaag in de kijker: De honingbes.

De honingbes, ook wel blauwe honingbes genoemd, is een plant die je vaak in de natuur tegenkomt. In Nederland is hij meestal aangeplant maar in andere landen komt hij van nature voor. In Japan eten ze de bessen al meer dan 1000 jaar! De honingbes kan 1,5–2 meter hoog worden. Zijn bladeren zijn ovaal, grijsgroen van kleur en groeien tegenover elkaar. Maar het meest bijzondere zijn de bloemen en bessen!

Een voedselbos is niet alleen voedsel voor de mens. Het voedselbos zorgt ook voor voedsel voor bijvoorbeeld insecten. Ook de honingbes levert daar een bijdrage aan. In het voorjaar krijgt de honingbes mooie witte of roze bloemen. Deze ruiken lekker en trekken insecten aan, zoals dikke koninginnenhommels.

In de herfst verschijnen er rode bessen aan de struik. Deze bessen zijn niet giftig en smaken een beetje zoet. Mocht je denken dat de bessen naar honing smaken dan moeten we je helaas teleurstellen. Ze zijn naast een beetje zoet vooral zuur. Honingbessen moet je zeker niet te vroeg plukken, dan zijn ze erg zuur. Nadat ze paars zijn geworden moet je 10 dagen wachten en dan kun je ze plukken. Je kunt ze rauw eten of er jam en sap van maken.

Nu zijn de struiken op het Natuurkwartier nog behoorlijk klein. Ze moeten dus nog even groeien voordat we er van kunnen oogsten. Dus nog eventjes geduld en dan kun je de bessen onder begeleiding komen proeven!