Waarom een eetbaar landschap?

Waarom een eetbaar landschap?

In het vorige blog heb je al kunnen lezen wat een eetbaar landschap of voedselbos is. Je vraagt je misschien af waarom we dat doen. Het is toch veel makkelijker om “gewoon” een paar bessen struiken te planten?

Een van de belangrijkste reden om een eetbaar landschap aan te leggen is de biodiversiteit. Daar heb je misschien al eens van gehoord, want er is veel over te doen. Biodiversiteit betekent het aantal verschillende soorten planten, dieren, insecten en schimmels in de natuur. Als er dus gezegd wordt dat het slecht gaat met die biodiversiteit dat bedoelen ze daarmee dat er steeds minder verschillende soorten zijn. Waarom is dat slecht? Omdat al deze soorten van elkaar afhankelijk zijn. Zo hebben we bijvoorbeeld insecten nodig om de bloesem van fruitbomen te bevruchten. Als we minder insecten hebben, worden er minder bomen bevrucht en zijn er minder appels. Dan hebben wij weer minder appels om te eten. Het is dus heel belangrijk dat er veel verschillende soorten zijn om elkaar te helpen.

In een voedselbos staan heel veel verschillende soorten planten door elkaar. Al die planten zorgen weer voor voeding voor kleine en grote dieren. Die dieren vindt je in de lucht of in het bos maar ook in de grond. Ook paddenstoelen en schimmels eten van het bos. Elke beestje houdt weer van andere dingen, dus heel veel verschillende planten zorgt voor heel veel verschillende dieren, insecten en paddenstoelen. En dat is natuurlijk heel goed nieuws!

Een andere reden om een eetbaar landschap aan te leggen is dat een voedselbos mee werkt met de natuur in plaats van ertegen. Als je een moestuin hebt ben je bijvoorbeeld vaak aan het onkruid wieden. In een voedselbos hoeft dat niet, het bos zorgt voor zich zelf. De mens werkt samen met het bos.

Door samen te werken met het bos kunnen we er ook veel van leren. Dat is ook een reden waarom we op het Natuurkwartier een eetbaar landschap aanleggen. Je kunt dan zelf zien hoe voedsel eigenlijk groeit. Op speciale momenten mag je zelf direct uit het bos plukken en kun je zelf ervaren hoeveel rijkdom de natuur ons te bieden heeft.

Dus nog een poosje geduld en dan kun je zelf ervaren hoe bijzonder een eetbaar landschap is!