Wat is een eetbaar landschap of voedselbos?

Wat is een eetbaar landschap of een voedselbos?

Er zijn al een aantal blogs verschenen over de aanleg van het eetbaar landschap. Je hebt al kunnen lezen hoe de varkens en schapen druk aan de gang zijn gegaan om de grond klaar te maken voor de planten. Daar zijn ze nog wel even mee bezig dus in de tussentijd een blog over de achtergrond van het eetbaar landschap.  Een eetbaar landschap wordt ook wel eens een voedselbos genoemd, daarmee bedoelen we hetzelfde. Maar wat is nou precies eetbaar landschap? Dat leggen we je graag uit!

Heel vroeger bestond de aarde grotendeels uit bos. In deze bossen leefde verschillende wezens met elkaar samen. Het bos zorgde voor genoeg voedsel voor mensen en dieren. Toen we steden gingen bouwen verdween er steeds meer bos. Toch zijn er nog een aantal plekken op aarde waar mensen nog in het bos leven. Op deze plekken werken mensen eigenlijk samen met het bos zodat het zoveel mogelijk voedsel op levert. In plaats van het bos te kappen, kijken zij goed naar de natuur en grijpen wanneer nodig in.

Voedselbossen of eetbare landschappen werken op dezelfde manier. Door met de natuur mee te bewegen kunnen we veel voedsel op een klein stukje kweken en zorgt het voor zichzelf. Als mens hoef je er dan eigenlijk maar weinig aan te doen.

Elk bos, of het nou een voedselbos of een gewoon bos is, bestaat uit verschillende lagen. Je hebt de bomen, de struiken, de kruiden, de bodembedekkers en de klimplanten die tegen de bomen op klimmen. Al deze planten vormen samen het bos. In een eetbaar landschap zijn al deze planten eetbaar. Zo kun je dus op een klein stukje land veel verschillende planten laten groeien. En heb je dus verschillende soorten voedsel.

Zo komen er in het eetbaar landschap op het Natuurkwartier verschillende kruiden, die je kunt gebruiken voor de thee. Maar bijvoorbeeld ook vruchten en noten waar weer taarten of andere dingen mee gemaakt kunnen worden.

Omdat het eetbaar landschap dus eigenlijk een bos is, kan het zich zelf ook beter in stand houden. Een bos kan meer water vast houden in de bodem en biedt bescherming tegen de felle zon. Ook zorgen de verschillende planten ervoor dat er verschillende beestjes op het bos afkomen. En die zorgen weer voor bevruchting.

Een eetbaar landschap of een voedselbos is dus niet zo maar een stukje land waar eetbare planten op staan. Het is zijn eigen kleine wereldje waar door de samenwerking tussen mens en natuur voedsel groeit. Dat voedsel is niet alleen voor de mens maar ook voor alle andere kleine en grotere dieren die er wonen. Veel beter voor de natuur dus!