Geef de egels een (t)huis

Egels komen graag in tuinen om eten te zoeken en een slaapplaats te vinden. Omdat er in steden niet veel natuur is kun jij de egel helpen. Dat kun je doen door van jouw tuin een thuis voor egels te maken.

Dit heb je nodig

• Toestemming van jouw ouders/ verzorgers
• Zaag (om een gat in de schutting te maken)
• Takken en bladeren
• Bakjes water en hondenof kattenbrokjes
• Voor een egelhuis: Krat/mand en dakpan/tegels (een Egelhuis is evt. ook te koop bij tuincentra )

Zo maak je van jouw tuin een thuis voor egels

Zorg ervoor dat egels in je tuin kunnen komen. Door een gat in de haag of schutting kunnen egels van tuin naar tuin; de egelsnelweg. Een gat van 14 bij 14 cm is al voldoende. Egels houden van een lekker droog en warm plekje. Rustige rommelhoekjes zijn heel belangrijk. Egels gebruiken die om in te slapen en soms zelfs om jongen te krijgen. Gooi takken en bladeren op een hoop en laat dit lekker liggen. Zie de achterkant van deze doekaart voor het maken van een egelhuis. Geef een bakje eten en drinken. Geef water, geen melk! daar kunnen ze niet tegen. Egels houden ook erg van harde honden-/kattenbrokjes.

Zo maak je een egelhuis

Stap 1: Zoek de juiste plek

Kijk of je in de tuin een rustige plek kunt vinden voor een egelhuis. Het is belangrijk dat de egels warm en droog kunnen slapen. Bijvoorbeeld achterin de tuin onder een boom of struik.

Stap 2: Bouw een egelhuis

Een egelhuis bestaat uit een droge kamer waar de egels kunnen slapen. En een soort tunnel als ingang, zodat de wind en regen niet meteen naar binnen komen. Voor de slaapkamer kun je een houten krat of mand op z’n kop neerzetten. Hier maak je dan een gat in van 14 bij 14 cm. Voor de ingang kun je met dakpannen/ tegels en stenen een ingang bouwen.

Stap 3: Zorg voor rommel

Egels houden van rommel. Dus gooi takken en bladeren bovenop het egelhuis. Dit mag wel een hoop worden van een meter hoog! In de takken- en bladerenhoop gaan ook allerlei dieren leven die weer voedsel zijn. Egels zijn gek op slakken, regenwormen en insecten. Op de bodem van het egelhuis en bij de ingang mag je ook droge bladeren neerleggen.

Doekaart om te printen