Hollandse kriel
Het bankivahoen is de belangrijkste voorouder van alle kippenrassen. Dat is een wilde kip uit Zuidoost-Aziƫ ter grootte van een gemiddelde krielkip. Tegenwoordig komt het bankivahoen nog steeds in het wild voor. Hoe en wanneer de wilde kip huisdier is geworden is niet precies bekend. In Aziatische landen zoals India werden ongeveer 3.200 jaar voor Christus huishoenders gehouden. In Zuid-Europa verschenen rond 700 jaar voor Christus de eerste kippen als huisdier.
De Hollandse kriel is het kleinste Nederlandse kippenras. Het sierras is in ons land sinds 1906 officieel erkend. In tegenstelling tot andere krielrassen is de Hollandse kriel van zichzelf een klein ras. Bij andere kippenrassen komen ook krielvormen voor, maar dat zijn dan kleine uitvoeringen van een groter ras.
De Hollandse kriel is een kippenras dat voor de sier wordt gefokt. Toch zijn het ook zeker goede producenten van eieren. De hennen leggen gemiddeld 120 eieren per jaar. Het karakter van de Hollandse kriel is ondernemend. Ze zijn gemakkelijk tam te maken. In tegenstelling tot andere kippenrassen zijn Hollandse krielen vogels die graag vliegen. Wanneer ze in een ren worden gehouden, moet daar een dak op zitten. Anders zullen ze ontsnappen.