Franse hangoor

Oorspronkelijk werd de Vlaamse reus ontwikkeld voor zijn vlees. Hoe groter het dier, hoe meer vlees eraan zit. Logisch dus dat de Vlaamse reus ook letterlijk de reus onder de konijnen is geworden. Inmiddels wordt het dier doorgaans niet meer als vleeskonijn gehouden, maar als gezelschapsdier.

Kenmerkend voor de Vlaamse reus zijn de enorme oren. Deze zijn stevig gebouwd en staan rechtop. De oren eindigen in een ronde, lepelvormige top. Vlaamse reuzen komen in 9 verschillende kleuren voor. Ze horen een egaal gekleurde vacht te hebben. Dieren met vlekken zijn gekruist met een ander ras. 

Zijn ongewoon grote omvang maakt dat de Vlaamse reus geen ‘gewoon' konijn is. Wie dit ras als huisdier wil houden, heeft veel ruimte nodig. Daarnaast moet rekening worden gehouden met de kosten. Bij de aanschaf van het dier moet niet worden vergeten dat behalve een groot hok, het dier ook meer bodembedekking en voedsel nodig heeft dan een gemiddeld konijn. Ook is de Vlaamse reus geen konijn om eventjes op te tillen. Daar is hij gewoon te groot voor. Knuffelen vinden Vlaamse reuzen prima. Ze hebben een vriendelijk en rustig karakter.