Huisregels

Voor het behoud van een fijn, veilig en leefbaar Natuurkwartier zijn er een aantal huisregels. Deze regels zetten we hieronder voor je op een rijtje.

Op eigen risico

Als je in het Natuurkwartier bent, ben je daar op eigen risico. Het Natuurkwartier is openbaar terrein.  De gemeente Nieuwegein neemt zijn verantwoordelijkheid ten aanzien van de openbare ruimte en zorgt ervoor dat alle wettelijke zaken op orde zijn.

Voetgangersgebied en parkeren

Het Natuurkwartier is een voetgangersgebied. Daarom auto's parkeren op de parkeerplaats naast restaurant Jacks Grillhouse aan Parkhout 2. Fietsers mogen via de hoofdingang naar de fietsenstalling fietsen tussen molen en kinderboerderij. Op de rest van het park mag niet gefietst worden. Of je fiets parkeren bij de aanwezige stallingen bij de toegangshekken. 

Kinderen onder begeleiding

Volwassenen dienen hun eigen kinderen in de gaten te houden. De meeste dieren op de kinderboerderij zijn erg lief, maar ze kunnen net als mensen ook wel eens een slecht humeur hebben of ondeugend zijn. Bovendien is er veel water aanwezig in het gebied zoals sloten en de in de natuurspeeltuin.

Dieren

Op de kinderboerderij lopen veel verschillende dieren rond. Het spreekt voor zich dat je alle dieren met respect behandelt. De omgang met deze dieren is op eigen risico. Alstublieft niet achter de dieren aanrennen of opjagen. Daar worden ze erg onrustig van. Loop gewoon rustig naar ze toe en als ze dan blijven staan of naar je toe komen, kun je ze lekker aaien. Ook de bodem- en waterdiertjes die je kunt vangen, graag na het bekijken en onderzoeken terugzetten op de plek waar ze gevangen zijn.

Dieren niet voeren

De dieren op onze boerderij mogen niet gevoerd worden met meegebracht voedsel door bezoekers. Waarom niet voeren?

  • Werkzaamheden: voeren is één van de werkzaamheden van de cliënten van Reinaerde die helpen op de kinderboerderij.
  • Verkeerd voedsel: soms krijgen de dieren verkeerd voedsel dat niet geschikt voor ze is. Zoals koekjes of crackers voor de geiten of beschimmeld brood voor de eenden. Hier kunnen de dieren erg ziek van worden.
  • Eigen dieet: alle dieren op de boerderij krijgen een eigen dieet dat afgestemd is op wat het dier nodig heeft. Daarnaast is het belangrijk dat de dieren het voer in de juiste hoeveelheden krijgt zodat ze niet te dik worden.
  • Wettelijk verboden: het is wettelijk verboden om dieren te voeren met "keukenafval". Dit om verspreiding van dierenziektes tegen te gaan

Hygiëne

Als bezoeker van onze kinderboerderij zult u het bord "na het aaien, handen wassen" tegen komen. Waarom dit bord geplaatst is? 

Veiligheid en hygiëne vinden wij erg belangrijk. Alle dieren dragen ziektekiemen bij zich. Sommige hiervan kunnen infecties bij mensen veroorzaken. Met name jonge kinderen, zwangere vrouwen en ouderen zijn gevoelig voor bepaalde ziektekiemen. Een besmetting kan worden overgedragen door aaien en knuffelen, maar ook via mest op de grond. Dieren die iets onder de leden hebben, worden apart gezet. Ook zal er vermeld worden dat deze dieren niet aangeraakt mogen worden. De risico's op een besmetting zijn gering. De kans dat je verkouden raakt door buren of collega's is ongeveer 500 tot 1000 keer zo groot. Met eenvoudige hygiënische maatregelen kunnen deze nog aanzienlijk worden verminderd!

  • Was de handen met water en zeep na het aanraken van dieren.
  • Was de handen met water en zeep voor er iets gegeten wordt.
  • Vermijd het aanraken van gezicht en mond voordat de handen gewassen zijn.
  • Niet eten en drinken in de dierweide, maar alleen bij de picknicktafels.
  • Volg de aanwijzingen van de beheerder op

Voor eventuele vragen kun je terecht bij de medewerkers van de kinderboerderij of bel je met de meldkamer van de Keuringsdienst van Waren, telefoon 0800-0488. Meer informatie staat op de website: www.vwa.nl

Honden en andere huisdieren niet toegestaan

Honden en andere huisdieren zijn niet toegestaan. Uitzonderingen kunnen worden gemaakt in overleg met de beheerder van de kinderboerderij.

Geen asiel

De kinderboerderij in het Natuurkwartier is geen asiel. Het voer en de kosten zijn precies afgestemd op het aantal aanwezige dieren. We nemen geen dieren aan en zet a.u.b. geen konijntjes over het hek. Deze dieren moeten dan worden gevangen en afgevoerd. Als u zelf van plan bent om een huisdier te nemen, denk dan eerst goed na over al het werk dat een dier met zich meebrengt. Opvangadressen kunt u opzoeken op internet.

Foto's

Tijdens activiteiten in en rond het Natuurkwartier worden regelmatig foto's gemaakt. Een deel van deze foto's wordt gebruikt voor publicitaire doeleinden en/of geplaatst op de website van het Natuurkwartier. Gezien het grote aantal foto's en de vele gezichten op deze foto's is het in de regel niet mogelijk iedereen van te voren om toestemming te vragen voor publicatie. Het Natuurkwartier gaat echter zorgvuldig om met de belangen van afgebeelde personen.

Eenieder die desondanks bezwaar heeft tegen het gebruik van een bepaalde foto, verzoeken wij contact op te nemen met de redactie. De foto zal op diens verzoek worden verwijderd.