Planten op het eetbaar landschap: De nashi peer

Het eetbaar landschap in aangeplant en moet nu vooral groeien. We moeten dus nog even geduld hebben voordat we kunnen gaan oogsten. Niet getreurd, de komende maanden stellen we je voor aan de verschillende planten op eetbaar landschap. Vandaag in de kijker: De nashi peer!

De nashipeer, ook wel zandpeer of Aziatische peer genoemd, is een speciale soort peer die van nature voorkomt in het oosten van Azië.  De nashipeer is eigenlijk een kruising tussen een appel en een peer. Vandaar dat hij er een beetje uitziet als een appel! Daarom noemen mensen ze soms ook wel “appelperen”.

 De nashipeer komt oorspronkelijk uit Azië, vooral Japan en China. Daar zijn ze er erg dol op. Ook in Nederland wordt de boom steeds populairder. De nashi peer is sappig net zoals een peer en knapperig als een appel. De perfecte combinatie dus. Bovendien zijn de peren erg gezond, er zitten veel vezels en vitamine C in. 

De boom is ook zelfbestuivend. Dat betekent dat je er maar een van nodig hebt. Bij veel planten, zoals bijvoorbeeld de honingbes, heb je er meer dan een nodig om vruchten te krijgen. Bij een nashi peer is dat niet zo, een boom is genoeg. Wel zo makkelijk.

We kunnen niet wachten tot we zo'n sappige en knapperige nashi peer kunnen proeven. Helaas is de boom op het Natuurkwartier nog behoorlijk klein. Ze moeten dus nog even groeien voordat we er van kunnen oogsten. Misschien zelfs nog een paar jaar. Dus nog een hoop geduld en dan kun je onder begeleiding komen proeven!