Bloemetjes om op te eten
Categorieën
Wat is er leuker dan eten uit eigen tuin? Zaai eetbare bloemen in pot of tuin en je kunt daarna iets lekkers maken met jouw eigen bloemetjes. Als je in de lente/ zomer zaait, kun je daarna van de zomer tot in de winter lekker plukken en genieten.
Dit heb je nodig
- Zaadjes van bv:
- Viooltjes
- Oostindische kers
- Goudsbloem
- Komkommerkruid
- Eierdoos
- Zaaigrond (3 delen potgrond en 1 deel zand)
- Plantenspuit met water
- Plek in pot of tuin.
Zo zaai je in een eierdoos
Pak een eierdoos en vul de vakjes met zaaigrond. Knip voorzichtig het zakje met zaadjes open. Doe een paar zaadjes in ieder vakje, niet te diep. Strooi er een klein beetje zaaigrond overheen. Geef water met de plantenspuit. Op de deksel van de eierdoos kun je schrijven of tekenen wat voor plantjes je gezaaid hebt. Kijk elke dag even of de grond niet te droog wordt. Geef anders water met de plantenspuit. Er groeien binnen een week worteltjes uit het zaadje naar beneden. En er komen groene sprietjes boven de grond. Als het plantje groot is, kun je het in een pot of in de tuin planten. Om iets lekkers te maken pluk je alleen de bloemen en kan de rest van de plant verder groeien. En, hoe smaakt het?
Recepten om op te eten
Zoete bloemetjes
Versier jouw taart of koekjes met Viooltjes of bloemetjes van Komkommerkruid.
Bloemig botertje
Knip bloemetjes van Oostindische kers, Komkommerkruid of Viooltjes door jouw kruidenboter. Of versier jouw smeerseltje met de bloemetjes.
Bloemetjes in de sla
Versier jouw salade met bloemetjes van Oostindische kers, Komkommerkruid en Viooltjes. Pluk van de Goudsbloem de bloemblaadjes er af.
Vrolijke ijsklontjes
Vul een ijsblokjesvorm met eetbare bloemen als Viooltjes of Komkommerkruid. Zet in de vriezer en je hebt na een paar uurtjes hele vrolijke ijsklontjes
Download de doekaart bloemetjes om op te eten (niet digitaal toegankelijk) (pdf, 2 MB)