Droomtuin voor vlinders en bijen

Ben je dol op vlinders en bijen? Wil je ze ook in je eigen (buurt)tuin? Zaai of plant de tuin vol met bloeiende planten, zodat er ieder seizoen iets in bloei staat. Dan is er het hele jaar voedsel (stuifmeel en nectar) te vinden. Ook hebben ze een plekje nodig om eitjes te leggen en te overwinteren. Als je al die plekjes in jouw (buurt)tuin maakt, heb je een droomtuin voor vlinders en bijen.

Dit heb je nodig

 • Plan, samen met jouw ouders/ verzorgers
 • Een (buurt)tuin (alleen een balkon? zet plantbakken neer)
 • Planten (kies voor Nederlandse zaden, bollen en planten met het keurmerk planetproof, dat is beter voor de natuur)

Zo maak je een droomtuin voor vlinders en bijen

Zoek samen met jouw ouders/ verzorgers een plek in de tuin waar nog planten mogen komen. Kies voor verschillende soorten planten die jullie mooi vinden. Denk aan planten uit zaden, bollen, vaste planten, misschien een kleine (fruit)boom of (fruit)struik. Kijk goed wanneer de planten bloeien, zodat er van lente tot in de winter planten in bloei staan. Kijk op het wensenlijstje op de achterkant van deze doekaart. Daar staat wat je nog meer kunt doen om een droomtuin voor vlinders en bijen te maken.

Wensenlijstje voor vlinders en bijen

 • Tuin vol bloeiende planten:
  Als er het hele jaar door verschillende planten bloeien is er altijd wat te eten voor de bijen en vlinders.
 • Drinkplaats:
  Een lage waterschaal om te drinken. Vlinders houden ook van rottend fruit.
 • Zonnig, zanderig plekje:
  De meeste wilde bijen maken een nestje in de grond. Vlinders warmen zich ook graag op in de zon.
 • Insectenhotel:
  Plaats een insectenhotel of boor gaatjes in houtstammen. Wilde bijen maken gebruik van de gaatjes. Gebruik de doekaart insectenhotel maken
 • Hoekje met brandnetels:
  Daar kunnen al zes soorten vlinders hun eitjes op leggen. De rupsen die uit de eitjes kruipen eten van de brandnetels. Als ze genoeg gegeten hebben verpoppen ze. Daarna kruipt er een vlinder uit de pop.