Toulouse gans

Oorspronkelijk komt de Toulouse gans uit Zuid-Frankrijk. Daar werd hij vroeger de Garonne gans genoemd, naar de gelijknamige rivier bij de stad Toulouse. Al in 1825 werd de gans beschreven vanwege het gebruik van zijn lever en vlees. In de loop van de tijd werd de soort met andere ganzen gekruist, waardoor de raskenmerken dreigden te verdwijnen.

Bijna uitgestorven

De Toulouse gans was als ras misschien wel uitgestorven als de Engelsen niet hadden ingegrepen. Zij haalden de gans naar Engeland en fokten er verder mee. Ook de Duitsers hebben een belangrijke rol gehad in de ontwikkeling van de Toulouse gans. Zij importeerden de gans uit Engeland en kruiste deze met andere grote ganzen. Uiteindelijk ontstond zo de Toulouse gans die we vandaag kennen. 

Grootste gans

Met zijn flinke afmeting en deftige manier van lopen heeft de Toulouse gans een koninklijke uitstraling. Het is de grootste gans ter wereld. De Toulouse gans herken je meteen aan de sterk ontwikkelde, dubbele vetwam: huidplooien die onderaan de buik hangen, soms zelfs tot op de grond. Ook aan de keel hangt een wamvormige huidplooi.