Barnevelder

De Barnevelder kip herken je misschien niet zozeer aan de kip, maar zeker aan het ei. Het ei van dit kippenras is donkerder bruin dan de bruine eieren van andere kippenrassen. De Barnevelder is een goede legkip. De hennen leggen het hele jaar door. Maar ook om zijn goede vleeskwaliteit wordt dit ras gehouden.

Voor de herkomst van de Barnevelder moeten we teruggaan naar het jaar 1850. Toen werd dit kippenras in Nederland ontwikkeld door het kruisen van grote kippenrassen uit Aziƫ met goede legkwaliteit. De plaats waar dit gebeurde laat zich gemakkelijk raden: in Barneveld natuurlijk!

Vanwege de compacte, forse bouw van de Barnevelder kip is het een slechte vlieger. Wanneer het dier in een kippenren wordt gehouden, is een hoge afzetting dan ook niet nodig. De Barnevelder zal niet snel ontsnappen. Dit kippenras kan ook vrij rondlopen in de tuin of op het erf. Het zijn vriendelijke dieren en ze zijn niet schuw voor mensen. Ze zijn gemakkelijk te houden. 

De Barnevelder kip komt voor in 4 kleurvariaties: zwart, wit, dubbelgezoomd of blauw dubbelgezoomd. De dieren op de kinderboerderij zijn dubbelgezoomd. De veertekening bestaat uit een brede randzoom en een smallere binnenzoom, die evenwijdig aan elkaar lopen. Het effect is een prachtig verenkleed.