Dahomey, dwergrund

Het Dahomey dwergrund is het kleinste dwerg runderras te wereld. Het Dahomey rund behoort tot de West-Afrikaanse korthoornrassen, die hun verspreidingsgebied vinden van Liberia tot Kameroen. Deze rassen hebben één factor gemeen, namelijk dat ze zeer klein zijn met een schofthoogte tussen 80 en 110 cm.

De Dahomey is vergeleken met het andere klein rund, de Dexter, een meer natuurlijk ras. De Dexters, ook wel "koe der armen" genoemd, zijn product van een speciale teelt op kleine dieren. De Dahomey daarentegen was al klein en lichtvoetig, toen hij voor het eerst waarschijnlijk als dierentuindier naar Europa werd overgebracht.

Terwijl in Benin en ook in Ghana en Ivoorkust de Dahomey werd gekruist met grotere rassen om een betere vleesproductie te krijgen, behielden de dieren in Europa hun oorspronkelijke maat en gewicht. Zo mag volgens het Europese stamboek de stier niet zwaarder zijn dan 350 kilo en heeft de koe een maximum gewicht van 260 kilo (ongeveer de helft van een volwassen Hollandse koe).

Overigens zijn in Benin ondertussen pogingen gedaan om de oorspronkelijke Dahomey in ere te herstellen, want het ras is dankzij zijn resistentie tegen slaapziekte van onschatbare waarde voor dit Afrikaanse land. Daarnaast speelt uiteraard het belang van biodiversiteit. Benin kent nu zelfs een staatsbedrijf dat fokt op raszuivere Dahomey's en het is opvallend hoezeer deze dieren lijken op de Dahomey's in Europa. Al honderd jaar vindt er geen import meer plaats vanuit Afrika en zijn toch de dieren vrijwel gelijk aan elkaar.

De meeste dieren zijn zwart, maar bonte in alle kleurvariaties komen ook voor. Vaak werden de dieren in half wilde verwaarloosde staat gehouden waarbij de zwarte kleur in het struikgewas minder de aandacht trok van roofdieren.