Swifterschaap

Het schaap dat wij als huisdier kennen, stamt waarschijnlijk af van de moeflon: een wild schaap uit Zuidwest-Aziƫ. Al 7.500 jaar voor Christus maakte de mens het schaap tam om als huisdier te houden. Dat gebeurde in het Midden-Oosten. Daarvandaan verspreidde de mens het schaap over de rest van de wereld. In Nederland verschenen rond 5.000 jaar voor Christus de eerste schapen als huisdieren.

Het Swifter schaap is een relatief nieuw schapenras. Door bestaande rassen met verschillende gunstige eigenschappen met elkaar te kruisen, komen deze eigenschappen in het Swifter schaap bij elkaar. Hierbij gaat het om een rustig karakter, een goede slachtkwaliteit, een hoge vruchtbaarheid en lange paarperiode, goede moedereigenschappen en een hoge melkopbrengst voor de lammetjes. 

Niet alleen boeren houden het Swifter schaap graag vanwege zijn rustige, vriendelijke karakter. Ook op de kinderboerderij is het schaap een geliefd dier. Met mensen in de buurt is het Swifter schaap prima op zijn gemak. Ook het scheren van de vacht laat het Swifter schaap toe zonder in paniek te raken. Op kinderboerderij IJsselstee worden in mei de schapen tijdens het lentefeest van hun vacht ontdaan.