Tamme rat

De tamme rat is een afstammeling van de wilde rat. Deze komt van oorsprong uit AziĆ«. De wilde rat kwam vanaf de 16e eeuw dankzij ontdekkingsreizigers in andere delen van de wereld terecht. Hij reisde als verstekeling mee op zeeschepen. Inmiddels komen ratten bijna overal ter wereld voor. 

Een groot verschil tussen de wilde rat en de tamme rat is de kleur. De wilde rat is bruin of zwart, de tamme rat kan allerlei kleuren hebben of is gevlekt. Die variatie in kleur komt dankzij het fokken door de mens. Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw is de tamme rat een populair huisdier. 

De tamme rat is aanhankelijk, lief en slim. Dat maakt het een ideaal huisdier. Omdat ze leergierig zijn kunnen tamme ratten allerlei trucjes leren, bijvoorbeeld stilzitten op je schouder of luisteren naar hun naam. Sommige mensen denken dat ratten vieze dieren zijn, omdat ze vroeger in het wild ziekten op de mens overbrachten. Dat gebeurt in Nederland niet meer, maar nog wel in de Derde Wereld. De tamme ratten op de kinderboerderij zijn geen wilde dieren. Ze zijn schoon en maken je niet ziek. 

Een tamme rat in zijn eentje is geen gelukkige rat. Ratten zijn groepsdieren en moeten dus met soortgenoten worden gehouden. Een groep bestaat uit een dominant mannetje, een groep vrouwtjes (harem) en enkele ondergeschikte mannetjes.