Tentoonstellingen

In Museum Warsenhoeck worden door de Historische Kring Nieuwegein exposities en tentoonstellingen samengesteld over cultuurhistorische erfgoed in en om Nieuwegein. Deze exposities zijn te bezichtigen gedurende de openingstijden van het museum.

Nieuwegein van boven

Op woensdag 3 mei is in Museum Warsenhoeck een nieuwe tentoonstelling geopend met als titel “NIEUWEGEIN van BOVEN”. De tentoonstelling bestaat uit luchtfoto's uit het archief van het museum. Op de foto's kun je goed zien hoe de stad is gegroeid.

Nieuwegein verandert voortdurend, dat was vroeger al zo en nu nog steeds. Op veel plaatsen in de stad zijn weer grote bouwkranen te vinden. Er moet gebouwd worden, vooral huizen en appartementen. Er is grote vraag naar woningen. Dat is eigenlijk helemaal niet nieuw, vijftig jaar geleden telde Nieuwegein iets meer dan tienduizend inwoners en nu ruim meer dan zestigduizend. Het bouwproces van Nieuwegein kan het best worden verteld door  terug te kijken naar luchtfoto’s, opnamen uit de jaren tussen 1970 en 1990.

In de tentoonstelling NIEUWEGEIN van BOVEN wordt een aantal grote luchtfoto’s uit die periode uit het depot van de Historische King Nieuwegein getoond: momentopnames van diverse fases uit het groeiproces van onze stad. De grote foto’s worden aangevuld met kleinere foto’s en beelden van details uit dit groeiproces.

Soms zullen bezoekers moeite moeten doen om de locatie van een bepaalde foto te herkennen, maar juist dat maakt het kijken naar deze foto’s extra spannend. Waar, o waar in die bouwgrond is mijn huis te vinden dat er dan nog moet komen? Welke weg loopt daar en hoe heet die weg? Daar links stond toch vroeger een ander gebouw en waarom is dat eigenlijk gesloopt?

In een apart deel van de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan een klein, maar wel heel kenmerkend deel van Nieuwegein: de Oude Sluis in Vreeswijk. Daar is een duidelijke reden voor. Dit jaar, in 2023 dus, is het 650 jaar geleden dat de Oude Sluis tot stand kwam. Over dat monumentale deel van onze stad is een digitale presentatie gemaakt die de hele periode van 650 jaar in beeld brengt. Op zich al een bezoek waard.

De expositie NIEUWEGEIN van BOVEN loopt door tot en met zondag 10 september.

 

Kunstexpositie Arwin Hidding

Tot en met zondag 10 september 2023 exposeert Arwin Hidding op de kunstzolder van museum Warsenhoeck. Arwin is ontwerper en onderzoeker. Hij is cum laude afgestudeerd aan de TU Delft en zijn afstudeerproject werd genomineerd voor de Archiprix.

Sinds zijn afstuderen is hij betrokken bij academisch onderzoek en onderwijs in de Robotic Building Group van de TU Delft.

In het museum laat Hidding een aantal abstracte algoritmische kunstwerken zien en een aantal tekeningen gemaakt met een industriële robotarm. De schilderijen en tekeningen zelf stellen geen specifieke objecten of scènes voor, maar nodigen de kijker uit om zich in te leven in de werelden of objecten die zijn afgebeeld.